5 TIPS TIL ET SÆLGENDE BUTIKSDESIGN
Her er vores designeres tips til at skabe et butiksdesign, der sælger.

KIG PÅ DIN KUNDE, FØR DU KIGGER PÅ DIN BUTIKS DESIGN
Kender du dine kunder og ved, hvad der betyder noget for dem? Eller hvad de drømmer om?
Kast et nærmere blik på din butiks primære målgruppe og start udviklingen af oplevelsen og butiksdesignet med udgangspunkt i dem. Butikkens design bør møde målgruppens forventninger og måske endda overgå dem.
Gør det krystalklart, hvorfor shopperne skal besøge din butik og hvilke fordele, der er forbundet med at være indenfor i butiksrummet. At sætte sig selv i sin kundes sted er den vigtigste aktivitet, når der skal skabes overbevisende butiksdesign og når man skal sikre at have et relevant tilbud for kunderne.

VISUEL MARKETING OG BUTIKSDESIGN
Når du har lært din målgruppe at kende er det tid til at visualisere den fysiske butiks indretning, samt definere forandringernes natur, størrelse på budget, krav til funktion og brug og hvordan kompabiliteten med det, du sælger (hvad enten det er et produkt, en service eller noget andet).
Shoppere foretrækker et indbydende butiksdesign, fordi vi er visuelle væsener. Det er vigtigt, at der er overensstemmelse mellem brand'et og butikkens visuelle udtryk og der kan i den forbindelse arbejdes med både farver, inventar, materialer og detaljer. Derudover er det vigtigt at understrege, at man ikke bør glemme at designe oplevelser til de andre sanser – hvad er for eksempel duften, følelsen eller lyden af dit brand?
Fordi hovedformålet oftest er at skabe et salg eller interesse omkring sit brand, er det vigtigt at skabe en sammenhængende butiksoplevelse, hvor de enkelte elementer 'taler sammen'.

STRATEGISK BUTIKSDESIGN
Hvilken størrelse og form har dit butiksdesign? Er der en enkelt gangzone, så kunden passerer alle produktgrupper på sin vej rundt eller er kundeflow'et orkestreret på anden vis, så det giver mening i forhold til produkterne?
Der er masser af layoutmuligheder afhængig af, hvilken kunderejse man vil skabe, og det kan betale sig at designe sin kunderejse og de enkelte touchpoints meget nøje, efter hvilket resultat man tilstræber. Jo flere produkter, en kunde 'udsættes' for, jo større sandsynlighed for salg, men der kan også ligge spændende muligheder i det velovervejede produktmix, som giver mening for den enkelte kunde.

PRODUKT-
PRÆSENTATION
Udover det velplanlagte butikslayout, er det væsentligt med en god præsentation af det enkelte produkt, i det sælgende shopdesign Man kan undersøge om det enkelte produkt er tilgængeligt for den relevante målgrupe: er det nemt at se, nemt at finde, nemt at nå? Hvilken situation er kunden i når produktet købes og hvordan kan salget bedst understøttes?
Produkterne kan vises på mange typer butiksinventar, som hylder, racks og salgsborde. Det bør altid være nemt for personalet at holde et pænt og attraktivt udseende på de præsenterede produkter og det skal overvejes om det er relevant med et lille stødlager i butikken, hvor flere størrelser, farver o.lign. kan findes.

TILBYD NOGET EKSTRA
Shopperen af i dag forventer et altomfattende, tilgængeligt sortiment, hvad enten der handles i butik eller online og kompetent og vidende personale, som er til rådighed når der er behov for det. Disse behov skal i videst muligt omfang opfyldes.
Når det så er på plads, kan det være en idé at tilbyde dine kunder en uventet 'gave' eller positiv overraskelse, som de ikke lige forventede. Det behøver ikke være kompliceret: måske et loungeområde eller en kop friskbrygget kaffe?
Et område til at teste eller prøve produkter kan også være en god måde at få kunder til at bruge mere tid i butikken, samtidig med at de virkelig lærer butikken og personalet at kende og får lejlighed til at interagere med produkterne. Det kan måske være en idé at dedikere plads, hvor kunderne kan interagere med hinanden – omkring et produkt- eller aktivitetsbaseret fællesskab. Nike's løbeklub eller Lululemons instore yoga-lektioner er gode eksempler på dette.